Домой Украина Ахметов на виборах зробить ставку на Вілкула

Ахметов на виборах зробить ставку на Вілкула

6
0

Політологи прогнозують, що на найближчих президентських виборах найбагатша людина України Ренат Ахметов підтримає віце-прем’єра Олександра Вілкула. Про це інформує “Українське слово”.

вилкул ахметов

Я впевнений, що Ахметов зрозумів сумну істину для себе: Янукович не збирається використовувати фінансування і гроші Ахметова в президентській кампанії 2015 року. Це ще сумніше, ніж економічна війна “Сім’ї” з олігархами. Це приниження Ахметова, який поклав всі 10 років на підтримку Януковича, – зазначив Віктор Небоженко. – Але Ахметов – розумний, тому він робить ще під час парламентської кампанії ставки на нові політичні проекти, як це було з Королевською. Тепер же на президентських виборах, а кампанія вже розпочато, він буде робити ставку на Вілкула”.

Замість проекту Королевської висувається більш яскравий проект Вілкула, який мітить не стільки на пост прем’єра, скільки на участь у президентських перегонах. Тобто, вся піар кампанія Вілкула в ЗМІ, піар-статті та розкручування цього політика як альтернативи для розчарованих у Януковичі людей Південно-Сходу України – початок президентських перегонів. Вілкул – проект, який, за задумом Ахметова, буде відтягувати голоси у самого Януковича”, – пояснив експерт.

За словами політолога Тараса Березовця, подібний політичний проект Ахметова, не перспективний. “Тим більше, що для самого Ахметова це буде дуже ризикованою грою. Так, останнім часом ми бачимо, як посилюються тертя всередині самої партії, протистояння з олігархами. Потрібно пам’ятати, що однією зі стратегій Росії відносно України був тиск на олігархів, щоб таким чином вплинути на позицію Януковича. Тому розкол і тертя всередині партії – наслідки такого впливу. Вілкула зробили піарівським наркоманом. Його оточення створило для нього за допомогою піару паралельну реальність. Для її створення залучаються псевдоексперти, які транслюють небезпечні і ефемерні прогнози: мовляв, Азарова будуть звільняти, а замість нього будуть ставити Вілкула, який ще й на посаду президента мітить. Знаючи характер і політичні особливості нашого президента, Янукович може реагувати на все це дуже жорстко. Тому в підсумку для самого Вілкула вся ця історія може закінчитися дуже плачевно”, – припустив Березовець.

Політолог Вадим Карасьов вважає, що мета розкрутки Вілкула – все ж крісло прем’єр-міністра.

Гіпотетично можна припустити, що мета Вілкула та стоячих за ним олігархічних груп – це президентські вибори. Але у нас шлях до президентства лежить через прем’єрство, адже всі президенти після Кравчука у нас спочатку були прем’єрами. Поки що про ефективність проекту Вілкула говорити рано, навіть враховуючи активність у ЗМІ. Так, у нього непоганий адміністративний бекграунд, у нього є ресурс, тому він цілком може бути кандидатом, як у прем’єри, так і президенти. Але про це говорити рано. Ахметов вкладає гроші в Вілкула, враховуючи, що Україна потребує нових політиків в адміністративній сфері, – з одного боку. І це не стільки відповідь Ахметова Януковичу за посилення “Сім’ї”. Просто у кожного олігарха повинна бути не тільки своя газета, тв, активи, але і свій політик. Це тренд нашої олігархічної моделі. Але Вілкул не зможе стати генералом, не ставши до цього лейтенантом”, – запевняє Карасьов.

Добавить комментарий