Домой Дача, сад, огород Огірки, як із бочки: сучасний варіант старовинної заготівлі

Огірки, як із бочки: сучасний варіант старовинної заготівлі

80
0
Preparing preserves. Jar with cucumbers for pickle, gherkin or marinated cucumbers with salted water. Freshly harvested produce for pickling. Seasonal preservation.

Хрумкі огірочки, засолені в бочці, смачні самі по собі. Також є ідеальним доповненням салатів, вінегрету, розсольника та інших страв, де потрібні солоні огірки.

Але в сучасних умовах засолити їх у бочці проблематично. А ось адаптувати старовинний метод під сучасні запити легко.

Банки замість бочки
Замість діжок сучасні господарі можуть використовувати банки. Алгоритм приготування простий.

Крок 1. На дно банки укласти спеції.
Спеції можуть бути будь-якими. Обов’язково слід покласти кріп та часник. Додатково все, що подобається або є під рукою. За старих часів використовували листя і коріння хрону, листя дуба, вишні, смородини.

Можна додати гострий перець, горошковий перець, лавровий лист, естрагон. Все, що душа забажає. Крім приправ, що пригнічують молочнокисле бродіння, наприклад, гірчиці.

Крок 2. Зверху на прянощі щільно укласти огірки.
Щоб огірки вийшли смачними та хрусткими, необхідно брати невеликі огірочки, бажано з тонкою шкіркою. Не можна використовувати салатні сорти та огірки, що переросли. Вони стають м’якими.

Плоди повинні бути зняті з рослини не більше ніж добу тому. Найкраще зняти і відразу приступити до приготування. Свіжі огірочки досить потримати у холодній воді близько години. Якщо вони зберігалися зірваними деякий час, слід намочити їх на 2–4 години. Воду міняти щогодини.

Крок 3. Залити заздалегідь заготовленим розсолом.
Для розсолу потрібно взяти 100 г солі на 1 л води. Сіль має бути звичайна, не йодована. Йодована змінює смак і негативно впливає на безпеку.

Крок 4. Поставити сквашуватися на 5-6 днів.
Огірки мають перебродити. Для цього банки потрібно поставити у тепле місце, прикривши кришкою. Не забудьте помістити їх у ємність, куди витікатиме розсіл у процесі бродіння.

Коли розсіл помутнішає і почнеться активне утворення бульбашок (виділення вуглекислого газу), це означає, що бродіння почалося. З цього моменту огірки мають шумувати 4–6 днів. Все залежить від температури у приміщенні.

Про закінчення бродіння говорить відсутність активного утворення бульбашок, поява білого нальоту на огірках і дні банки.

Крок 5. Змінити розсіл
Коли закінчиться бродіння, розсіл необхідно злити. Огірки просто у банці кілька разів промити чистою водою, щоб змити білий наліт. Залити банки холодною водою до верху, щоб при накриванні кришкою вода витікала.

Крок 6. Закатати
Банки з огірками закатати. Можна використовувати пластикову кришку, призначену для закривання у розігрітому вигляді. Вона герметична.

Крок 7. Відправити на зберігання
Банки під пластиковою кришкою краще зберігати у підвалі. Закатані можна тримати за кімнатної температури. Якщо все зроблено правильно, вони простоять кілька років.

Такі огірки нічим не поступаються бочковим. Вони смачні, хрусткі, з характерною кислинкою та пряним ароматом.

Автор: Олена Гутир

Добавить комментарий