Навіть у такій, начебто, нехитрій справі, як збір врожаю винограду, є свої правила. Їх порушення може призвести до швидкого псування всіх зібраних ягід.
По-перше, не зривайте грону з ліан. Натомість озбройтеся гостро заточеним сікатором і зрізайте ягоди, притримуючи за основу плодоніжки.
Та й поспішати скоріше зняти виноград не слід. Навіть якщо він забарвився в колір, характерний для цього сорту, він може бути недостатньо зрілим і ароматним.
Краще почекайте тиждень-другий, і лише потім, зірвавши пару ягід для проби, можете сміливо приступати до збору.
Нарешті, якщо ви звикли приступати до збору врожаю буквально голими руками, не чекайте, що плоди пролежать і половину відведеного ним часу.
Справа в тому, що в місцях, де до винограду доторкнулися пальці, руйнується найтонший восковий шар.
Такі ягоди миттєво починають загнивати.
На щастя, уникнути появи подібної неприємності досить просто – обов’язково надягайте перед збором плодів рукавички.
Автор: Олена Шимановська