Домой Дача, сад, огород Перезимує навіть найпримхливіший виноград: так готують лозу до зимівлі досвідчені виноградарі.

Перезимує навіть найпримхливіший виноград: так готують лозу до зимівлі досвідчені виноградарі.

97
0

У винограду є два найуразливіші місця — хвороби та зимівля. Суворі зими північних країн цей південний гість переносить насилу, а іноді й зовсім гине.

Власники виноградників обов’язково вкривають лози на зиму.

Але дачник часто не має часу, сил чи навичок. Також любителі часто пускають виноград на альтанки, навіси, паркани, щоб він виконував і декоративну функцію.

Щорічно знімати товсті стволи для укриття складно, а іноді й зовсім неможливо. Але досвідчені виноградарі захищають лози від негативного впливу зимових холодів не лише укриттям. Існує низка заходів, які готують рослину до зимівлі.

І особливо важливо їх дотримуватись, якщо лози залишаються до весни без укриття.

Підживлення
Восени винограду потрібен калій та фосфор. Вони допоможуть молодим пагонам здеревніти, а також сприятимуть закладанню плодових бруньок на наступний рік.

Використовувати для підживлення можна золу, розвівши у відрі води 1-1,5 склянки. На одну рослину достатньо 1 відра.

З мінеральних добрив найкраще підходить монокалійфосфат (1,5 ст. л. на 10 л води).

Удобрювати краще водяними розчинами. У такому вигляді рослина одразу може споживати поживні речовини. Якщо зола або монокалійфосфат вносяться в сухому вигляді, їх потрібно обов’язково закласти в ґрунт розпушуванням, а потім полити місце загортання, якщо немає дощів.

Вологозарядний полив
Пізньої осені необхідно добре полити рослини. Це допоможе їм легше пережити зиму, адже навіть у сплячому стані рослини споживають та випаровують вологу.

Укриття
Якщо виноград регулярно підмерзає, є сенс укрити його хоча б агроволокном високої густини. Зробити це можна, навіть якщо рослина закріплена на якійсь конструкції. Але якщо зима з дощами, то робити цього не варто, бо агроволокно намокне, що посилить ситуацію.

Ще один варіант укриття – синтепон. Це недорогий матеріал, який добре утримує тепло. Він легкий, довговічний, з нього легко зробити укриття будь-якої форми, навіть пошити чохол на невелику альтанку. Але він намокає, тож зверху треба вкривати плівкою.

Якщо виноград знаходиться на шпалері, то найпростіший варіант захисту, який практикується десятиліттями, — прикопування.

Лоза поміщається в траншею, фіксується і засипається землею на 10-15 см. З таким укриттям перезимує навіть вередливий виноград.

Автор: Олена Гутир

Добавить комментарий