Домой Новости города Основная причина уничтожения деревьев в городе – деньги

Основная причина уничтожения деревьев в городе – деньги

74
0

Так считают в городской организации партии «Самопомощь». По этому поводу они сделали заявление, в котором рассказали о ценах в данной бизнесе и круглом столе, прошедшем в конце прошлого года.

«Основна причина варварського знищення дерев В Кам’янському — ГРОШІ. Обрізка з проріджуванням, яку безумовно потребують більшість дерев, на прикладі дерева з діаметром стовбура 50 см коштує 340 гривень, «омолодження»(до смерті) яке проводиться з безліччю порушень коштує 1343 гривень + великий обсяг деревини яку легко продати.(ціна 1 куба близько 500 грн).Тож не дивно що, за сприяння та бездіяльності міської влади, в місті знищуються сотні дерев, а з бюджету за це ще сплачуються мільйони гривень.

Наприкінці минулого року в Кам’янському, місцева організація «Голос Природи» провела круглий стіл «Екологічні та соціальні наслідки неякісного обслуговування зелених насаджень у м. Кам’янське».

До участі у відкритій дискусії були запрошені представники науки, депутатського корпусу, виконавчих органів влади, комунальних підприємств, громадських організацій.

На жаль тільки одного депутата від міської ради турбувала ця тема. Активну участь у засіданні взяв представник «Самопомочі» Олександр Олянюк. Депутат наголосив що:- «Проблема досить серйозна, зважаючи на те що Кам’янське має дуже погані показники чистоти повітря. За рівнем забруднення повітря наше місто займає одне з перших місць в Україні, а також одне з перших місць за рівнем захворюваності населення хворобами органів дихання. Дерева виконують надважливу роль в очищенні повітря, а такий варварський підхід до обрізування дерев, з порушенням вимог багатьох законів, призводить до загибелі дерев.»

В цьому учасники круглого столу змогли пересвідчитись на вул. Г.Романової. У дворах десятки загиблих дерев внаслідок такої «обрізки», тож дерева на самій вулиці спіткає така ж доля. Як наголосили вчені обрізати більш як 50% крони забороняється, бо це призводить в більшості випадків до загибелі дерев. Тож виконання таких робіт, це фактично знищення зелених легень міста.

На питання скільки коштує місту така обрізка, та яка калькуляція робіт по одному дереву, чи взагалі була необхідність без розбору різати всі дерева, відповіді від представників ЖКГ, учасники круглого столу, так і не отримали. Олянюк Олександр пообіцяв зробити депутатське звернення, що б все ж таки отримати відповіді на поставлені питання, та пообіцяв проінформувати громадськість про результати.

Як повідомив Олександр Олянюк відповіді в повному обсязі з першої спроби, та навіть з другої попри статус депутата місцевої ради він так і не отримав, та скоріш за все буде звертатись до суду з приводу свавілля чиновників Кам’янської міської ради. Та все ж навіть тієї інформації що отримано достатньо щоб зрозуміти причини цього ганебного явища. Олександр пояснив на прикладі дерева товщиною стовбура 50 см. Обрізка з проріджуванням коштує, згідно документів 339.44 грн, а обрізка з так званого «ОМОЛОДЖЕННЯ»(до смерті) коштує бюджету вже більше як на тисячу гривень дорожче, і становить 1343.84. Тому ділки зацікавлені робити омолодження замість обрізування з проріджуванням. Депутата зацікавив той факт чому найбільш страждають від цього дерева акації, їх як правило обрізають до стану « височенного пенька». З’ясувалося що така деревина коштує на порядок дорожче, кожний охочий може зайти на сайт оголошень з продажу і пересвідчитись в цьому. 1 куб деревини коштує сьогодні не менш 500 гривень. Різниця в 1000 гривень при обрізуванні дерев, та велика різниця в обсягах зрізаної деревини яку потім не складно продати, обумовлює такий стан речей не тільки в нашому місті, а і в багатьох інших. Вся ця діяльність проходить з порушенням багатьох норм чинного законодавства. Але Кам’янські можновладці вважають що навіть складання дефектних актів при виконанні таких видів робіт, на території міста, для них «не передбачено чинним законодавством», про що вони й повідомили депутата в своїй відповіді.

Олянюк Олександр вважає що чинні норми ПОСТАНОВИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 8 квітня 1999 р. № 559 «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів» дають всі підстави говорити про збитки нанесені громаді міста в особливо великих розмірах. Норма цього закону, на прикладі того ж дерева діаметром 50 см, встановлює таксу при оцінені збитку у 2800 гривень. Зважаючи що таких дерев знищено сотні, а можливо і тисячі, мова йде мільйоні збитки, за спричинення яких повинен хтось відповісти».

Добавить комментарий