Домой Новости города Шульгівка повстала проти незаконного будівництва звіроферми

Шульгівка повстала проти незаконного будівництва звіроферми

82
5

Нещодавно стало відомо, що під селом Шульгівка на Дніпропетровщині планується масштабне промислове будівництво – поблизу житлових будинків має з’явитися звіроферма. Промисловий комплекс планує розводити десятки тисяч голів норок, а згодом і сотні тисяч гризунів. Місцеві жителі занепокоєні, адже такий промисловий комплекс означає тонни відходів, неприємний запах та велику небезпеку для довколишнього середовища. Не менше жителів обурює й корумпованість влади, яка закриває очі на відверто незаконне будівництво.

Жителі села Шульгівка, що розташоване на березі Дніпра недалеко від міста Дніпродзержинськ, шоковані початком будівництва великого промислового комплексу поряд із житловими будинками. Звіроферма, де планується розводити гризунів, повинна розміститися в 300 метрах біля домівок.

Узгодити місце розташування звіроферми із сельчанами ніхто не збирався. Жителі дізналися про плани будівництва лише після його безпосереднього старту. Ніяких громадських слухань проведено не було – під майбутній промисловий комплекс були виділені сільські пасовища.

Сільська громада впевнена в тому, що і земля підприємству ТОВ «Агропромінвест» була виділена незаконним способом. Земельна ділянка підозріло швидко була приватизована та реалізована підприємству, хоча за законом варто було б одразу звернутися до громади села, яка землею безпосередньо користувалась.

Згодом громада з’ясувала, що підприємство, яке почало будівництво, не має і плану робіт, що вже були виконані. Після звернення жителів села, інспекція з архітектурно-будівельного контролю провела перевірку і з’ясувала, що роботи ведуться із порушеннями. Було винесено рішення про заборону будівництва.

[wzslider lightbox=»true»]

Будівництво всупереч усім заборонам

Здавалося, що незаконне будівництво вдалося зупинити, проте підприємство просто проігнорувало заборону на ведення робіт. Не маючи навіть плану робіт, вони все ж були продовжені і активно ведуться й по сьогодні. Будь-які подальші звернення до міліції, прокуратури та контролюючих органів не призводять до зупинки будівництва незаконної звіроферми. Правоохоронці навіть не виїжджають на місце, відмовляються провести перевірку і в інспекції сільського господарства. Схоже, що корупційні домовленості місцевої влади з підприємством виявилися вельми серйозними.

Земельна ділянка, на якій зараз відбувається масштабне будівництво, на паперах призначена лише для ведення особистого селянського господарства. Натомість, на виділеній землі ведуться земельні роботи, знищуються зелені насадження.

Майбутнє села

Жителі села, розчаровані діями місцевої влади, вирішили створити власну територіальну громаду Шульгівки, яка одностайно проголосувала за рішення про заборону будівництва звіроферми на території села та повернення земельної ділянки у власність громади.

Не дивлячись на усю зухвалість ситуації, місцева влада досі не збирається протидіяти компанії-забудовнику. У Петриківській районній раді обіцяють територіальній громаді, що питання буде вирішено в законний спосіб. Однак ні прокуратура, ні контролюючі органи досі не звертають належної уваги на порушення закону.

Селяне запитують – для чого ця армія правоохоронців та контролюючих органів, яку ми годуємо з бюджету, якщо вони не взмозі зупинити беззаконня? А замість діалога з громадою, активісти вже отримують погрози та тиск.

Як завжди у таких випадках представники підприємства в один голос с місцевую адміністрацією наголошують, що будівництво таких підприємств вкрай потрібно району, бо створює робочі місця, забезпечую працевлаштування мешканців та поповнює бюджет.

Та селяни іншої думки. Кажуть, що чули вже багато обіцянок, але ж зазвичай після старту проекту всі вони залишаються забутими. Чи потрібні громаді підприємства, за рахунок яких збагачуються одиниці, а потерпає ціле село? Кажуть, краще вже відразу збудувати АЕС – робочих місць та видатків до бюджету набагато більше.

Максим Голосний, місцевий громадський діяч щодо ситуації у Шульгівці зауважив, що корупція у Петриківському районі нікуди не зникла, всі корумповані посадовці залишились на своїй місцях, кримінальні оборутки тривають і новий голова Петриківської райдержадміністрації зовісім не налаштований «жити по-новому».

По фактам, викладеним головою Петриківської РДА вже подана заява до правоохороних органів про порушення кримінальної справи. Максим Голосний радить громаді Шульгівки і далі протидіяти корупції у будь який спосіб та притягувати до кримінальної відповідальності всіх, хто заважає розвитку району, а також оскаржувати незаконне виділення земельних ділянок та визнавати факт їх нецільового використання.

Територіальна громада села Шульгівки налаштована рішуче і боротися із підприємством, яке розпочало зухвале будівництво. Активісти не виключають будь-яких методів впливу на корумповану місцеву владу, в тому числі й акцій протесту та блокування шляхів. Бо, як вважають мешканці, якщо офіційна влада не діє, народ повинен брати її у свої руки.

Лица

5 КОММЕНТАРИИ

  1. А что люди хотели? Чиновники привыкли что все сидят по домам вот и творят…..

  2. …и у самих активистов громады тоже рыльцу в пушку, так что все тут совсем неоднозначно!!

  3. рыльце в пушку у Коваленко, Столбченко, Гряненко, Удода, Вилкула и Мухи — ОДНОЗНАЧНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Екологія тут нідочого. Деякі підприємці, які користуються «дармовою» робочою силою безробітних людей села і від яких ця сила піде – ось основна причина
    незадоволення. Норка — це не криса, а порода куницевих (куниця) — пушний звірьок. Маса дорослої норки приблизно 1 кг. 80 тисяч норок помножимо на 1 к г = 80 000 кг. Нехай маса однієї корови 400 кг. Поділимо масу всіх норок на масу однієї корови 80 000 кг/400 кг= 200.
    Отже всі 80 000 норок на фермі рівнозначні 200 коровам. А 200 додаткових коров ніякої шкоди для села не принесуть. В часи існування в селі колгоспу «Дружба» на фермах утримувалось понад 1000 голів великої рогатої худоби ( по 400 кг), у великій кількості свині ( по 150 кг), кури (по 2 кг), гуси (по 4 кг), вівці (по 40 кг), коні. В приватному секторі існувала значно більша кількість великої рогатої худоби ( по 400 кг) і людей було більше майже на 1000. І єкологія була є і буде чудовою. «Не делайте маме нервы!»

  5. Составной частью проекта строительства зверофермы должна быть Государственная экологическая экспертиза, которой до сих пор нет, а строительство продолжается.Указ № 768-33/IV от 01.12.2008 г. говорит о том, что зарезервированные земли для создания Орильского национального природного парка используются непоназначению.А заменить целевое назначение земли с пастбищ на промышленное разведение зверей в промышленной зоне-противоречит Указу и невозможно!Мало того, все незаконніе действия проводятся без согласований с сельской громадой с.Шульговка.Вот вам и люстрация с полным беспределом и «крышей» коррумпированных чиновников…

Добавить комментарий